Recitatorska – Edina Borčilo

Recitatorska sekcija u školskoj 2021/2022. godini

Umjetničko kazivanje književnog teksta – recitovanje, zauzima značajno mjesto u školskoj nastavi i vannastavnim aktivnostima.

Cilj rada recitatorske sekcije je da učenici vježbaju pravilno, lijepo izražavanje i  usavršavaju komunikacijske vještine, da razvijaju samopouzdanje i oslobađaju se sramežljivosti i sputanosti u govoru pred širim auditorijem i pri tome da razvijaju voditeljske sposobnosti, a sve to kroz čitanje, analizu i učenje napamet književnoumjetničkih poetskih i proznih djela. 

U toku ove školske godine recitatorska sekcija je uzela učešće u svim oblicima kulturnog života naše škole. Članovi recitatorske sekcije sudjelovali su prigodnim programom u obilježavanju Dana državnosti, Dana nezavisnosti i u menifestaciji obilježavanja Dana Armije RBiH, koja je 15. aprila održana na Smetovima. 

Recitatorska sekcija dala je doprinos prigodnim recitalima, literarnim radovima i voditeljskim aktivnostima u toku svih značajnih datuma koje je naša škola obilježila u toku ove školske godine.

Naporedo s ovim aktivnostima članovi recitatorske sekcije učestvovali su i u  osnivanja “Kluba knjige” koji je proizašao iz Projekta “Povećanje čitalačke pismenosti učenika osnovnih škole u Ze – do kantonu”, a u organizaciji Pedagoškog zavoda. Zahvaljujući učešću u ovom projektu, uz projekat koji je vodila učiteljica Hanela Mahmutović, naša škola će u donaciji dobiti više od 200 knjiga za našu školsku biblioteku. To nas posebno raduje jer ćemo dobiti naslove knjiga koje naša biblioteka dosad nije imala na raspolaganju da ponudi našim učenicima za čitanje.

Članove recitatorske sekcije čine: Lajla Šarić, Selena Murga, Ela Bajrić, Deni Žilić, Jasmina Mešinović, Sumeja Ormanović, Emana Tuka, Džejna Husagić, Kerim Muratović, Nedim Hođić (nažalost, nedavno odselio u Njemačku), Džejla Muharemović, Iman Dulaš, Ema Trako i Ajla Palalić.

Osim ovih učenica i učenika moram još istaknuti i one koji zvanično nisu članovi sekcije, ali su aktivno učestvovali u osnivanju “Kluba knjige”, a to su: Hamza Kovač, Ema Duraković, i naši stručnjaci za medijsku obradu fotografija i videozapisa Arman Ibrahimi i Danijel Lekić

Želim naglasiti da sam iznimno ponosna na svoje učenike, članove sekcije, koji ozbiljno prilaze svakom našem zadatku, a pri tome se svi izvrsno zabavimo i spojimo ugodno sa korisnim.

Idemo dalje…

 

Autorica: nastavnica Edina Borčilo, voditeljica recitatorske sekcije

NA PROMOCIJI

U petak, 28.10.2022. učenici, članovi “Kluba knjige”, u pratnji nastavnica,...

Read More
Podjeli: