“KLUB KNJIGE” U NAŠOJ ŠKOLI

U okviru Projekta ” Povećanje čitalačke pismenosti učenika osnovnih škola Ze – do kantona” u našoj školi 15.03.2022. godine, održan je prvi sastanak “Kluba knjige”.
U cijelom procesu pripreme i realizacije “Kluba knjige” učestvovali su učenici, članovi recitatorske sekcije iz VIII-1 i VIII-2 zajedno sa nastavnicom Edinom Borčilo. Na prvom sastanku kao gosti su bili i učenici šestih razreda, pomoćnica direktora Amela Bajramović i specijalni gost mlada zenička pjesnikinja Safija Vehabović – Parganlija.
Cilj projekta je čitanje određene knjige, prezentacija pročitanog, razgovor i kritičko razmišljanje o knjizi, razmjena mišljenja i utisaka o porukama koje proizilaze iz knjige, upoznavanje sa autorima koji nisu zastupljeni u redovnoj lektiri, i ono najvažnije podstrek i motivacija učenicima da zavole čitanje i da se knjizi vrati ono počasno mjesto koje se u poplavi elektronskih medija zadnjih godina izgubilo.
Na prvom sastanku “Kluba knjige” razgovaralo se o knjizi “Lovac na zmajeve”, američkog književnika afganistanskog porijekla Haleda Hoseinija. ” Lovac na zmajeve” je naša knjiga mjeseca za februar mjesec.
Članovi “Kluba knjige” imali su priliku da razgovaraju sa našom gošćom, pjesnikinjom Safijom Vehabović – Parganlijom i da poslušaju nekoliko pjesama iz njenih zbirki.
Nadamo se da ćemo i ubuduće nastaviti organizirati sastanke “Kluba knjige” , i ovom prilikom pozivamo i ostale zainteresovane učenike viših razreda da nam se pridruže i zajedno s nama čitaju i popularizuju čitanje šireći ideju svojim prijateljima, novim budućim članovima “Kluba knjige”.
I na kraju, hvala svima koji su nam pomogli da ostvarimo zamišljeno.
Autor članka: nastavnica Edina Borčilo

Podjeli: