DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Dan ružičastih majica je Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja i obilježava se posljednje srijede mjeseca februara.
Obilježavanje Dana ružičastih majica je započelo u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu. Njegova je ružičasta majica simbolizirala podršku teško bolesnoj majci.
Vršnjačko nasilje je isticanje moći agresijom. Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tokom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika ponavljano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube.
Vršnjačko je nasilje važno na vrijeme prepoznati i pružiti pomoć i podršku djeci koja ga trpe.
U znak podrške obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, ucenici V-3 i njihova učiteljica Džana Bajramović su kreirali pink odjevne kombinacije i poslali mnoštvo snažnih poruka u cilju prevencije nasilja.

Autorica: Džana Bajramović

Podjeli: