ZANIMLJIVE POSJETE

Učenici II-1 I II-3 su u proteklom periodu imali nekoliko aktivnosti i posjeta: Specijalna policijska jedinica, biblioteka, pošta, pekara i vatrogasci. Imali smo čast da nas do Specijalne policijske jedinice prati policijski kombi uz rotaciju kako bi na putu bili sigurni. Tu smo pogledali edukativnu prezentaciju, a onda smo išli u obilazak centra: bazen, sportska sala te dvorište gdje nam se pridružio policijski pas.
U biblioteci je, također, bilo zanimljivo. Bili smo u velikoj biblioteci gdje smo vidjeli knjige za slijepe, naučili da se to pismo zove Brajevo pismo koje se čita dodirom (jagodicama), zatim smo vidjeli čitaonicu i američki kutak, a onda smo produžili do biblioteke za djecu gdje smo čitali slikovnice i vidjeli dosta zanimljivih knjiga, slikovnica i stripova za nas. U povratku smo otišli do pekare po kifle i onda smo prošetali do pošte gdje smo naučili koje je boje poštansko sanduče, te šta sve putuje poštom.
Naša posljednja aktivnost je bila posjeta Profesionalnoj vatrogasnoj službi. Vatrogasci su nam pokazali kako se u slučaju požara kreće na zadatak: spuštanje niz šipku, oblačenje zaštitne opreme i ulazak u vatrogasno auto uz sirenu . Čak su nam dozvolili da i mi obučemo njihovu opremu, provozali su nas vatrogasnim autima i dozvolili da koristimo vatrogasno crijevo za gašenje požara.
Zahvaljujemo se svima na gostoprimstvu, mnogo smo naučili i vidjeli, a ova druženja ćemo dugo pamtiti.
Autorica: Amra Teskeredžić

Podjeli: