REPREZENTATIVKE IZ NAŠE ŠKOLE

OŠ “Edhem Mulabdić” ima dvije odlične učenice koje će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na zvaničnom WKF Balkanskom karate prvenstvu u Baru/ Crna Gora 26-28.05.2023.godine.
Učenice Ejna Bešo iz razreda I-3 i Merjem Bošnjak iz razreda IV-2 su izborile svoje mjesto u KARATE REPREZENTACIJI BOSNE I HERCEGOVINE.
Ejna i Merjem su najbolje i najaktivnije članice karate kluba “Perfekt Zenica” i pored njih dvije još troje djece su dobili pozive za Reprezentaciju BIH iz cijelog našeg Grada Zenice (ukupno 5). Naše Perfektanke treniraju i vježbaju svaki radni dan, vrlo često i više treninga dnevno.
Merjem Bošnjak trenira karate 6 godina i nosilac je najvišeg učeničkog karate zvanja / pojasa-smeđi na crni. Osvajačica je brojnih medalja sa domaćih turnira, međunarodnih i turnira iz regiona. Osvajačica je i brojnih zlatnih pehara sa turnira iz cijele BIH kao najuspješnija takmičarka turnira. Osvajačica je medalja iz Hrvatske i Crne Gore. U prvoj polovini 2023 godine je nastupila na 10 turnira i osvojila preko 20 medalja. Ove godine je napravila svoj najveći uspjeh, te postala Federalna prvakinja u borbama u kategoriji djevojčice 10 godina 40+kg osvojivši prvo mjesto i zlatnu medalju na zvaničnom Federalanom karate prvenstvu. Nakon toga na Izbornom turniru BH SARAJEVO OPEN je osvojila visoko drugo mjesto i srebrenu medalju. Na Državnom prvenstvu je uspješno osvojila treće mjesto i bronzanu medalju.

Ejna Bešo aktivno trenira karate preko godinu i po, te je nosilac narandžastog učeničkog karate zvanja/pojasa. Na posljednjem polaganju za pojaseve je proglašena kao najuspješniji kandidat i osvojila je zlatnu medalju za uspješno položeno zvanje. Ejna Bešo je ove godine nastupila na 10 turnira i osvojila preko 30 medalja od kojih su većinom zlatne. Osvajačica je i zlatnog pehara za najbolju takmičarku karate turnira iz Ilijaša. Ostvarila je i zapažene rezultate na zvaničnom Federalnom prvenstvu kada je osvojila treće mjesto i bronzanu medalju. Zatim na Izbornom karate turniru BH SARAJEVO OPEN uspješno osvojila treće mjesto i bronzanu medalju u kategoriji djevojčice 8 godina.
Moramo napomenuti da obje takmičarke nastupaju i u katama i u borbama, kako u svojim kategorijama, tako i u starijim.
Na osnovu svojih ostvarenih vrhunskih rezultata na zvaničnim karate prvenstvima uspjele su izboriti svoje mjesto u Karate Reprezentaciji Bosne i Hercegovine za Balkansko prvenstvo. Balkansko prvenstvo je najviši rang takmičenja za djecu.
Našim takmičarkama želimo puno zdravlja, zatim sportske sreće i dobre nastupe na predstojećem prvenstvu.

Autorica: Zedina Hakanović

Podjeli: