MEĐUNARODNI DAN DRUŠTVENIH IGARA

Vijeće učenika naše škole obilježilo 11. april – MEĐUNARODNI DAN DRUŠTVENIH IGARA
Međunarodni dan društvenih igara je dan kad se u svijetu održavaju susreti ljubitelja društvenih igara radi druženja, takmičenja i popularizacije društvenih igara.
Ovaj dan obilježava se od 2013. godine. U novije vrijeme ima puno novih društvenih igara. Tako su društvene igre poput: Una, Monopolya, Čovječe ne ljuti se, Rizika ili Jamba zamijenile sasvim nove kao što su: Catan Alias, Pictionary, Dixit, Carcassone i sl.
Igra značajno utiče na učenje i razvoj djece. Igranjem društvenih igara kod djece razvijamo:

  • KRITIČKO MIŠLJENJE (kada se dijete u igi nađe pred nekim problemom pokušat će ga riješiti. U početku će mu u tome pomagati suigrači, a kasnije će te probleme rješavati sam. Stručnjaci kažu kako ovakave situacije uče dijete kako i u stvarnom životu rješavati problem, a i pomažu i povećavaju djetetov IQ).
  • SAMOSTALNOST (Djeca shvataju da u igri djeluju samostalno i ne trebaju opravdati svoj potez. Kasnije u životu, lakše će se suočavati s problemima i rješavanju problema).
  • TIMSKI RAD (Ukoliko igraju društvene igre u kojima se igrači grupiraju u timove, djeca će vrlo brzo shvatiti kako je saradnja jako bitna).
  • POBJEDA/ UČESTVOVANJE (Kroz društvene igre se jako brzo nauči šta je zaista bitno u samom procesu igranja, je li to pobjeda ili samo učestvovanje).

Preporučljivo je što više koristiti igre u procesu nastave. Društvene igre se mogu koristiti u svim nastavnim predmetima, posebno kod uvježbavanja i ponavljanja nastavnog gradiva. Djeca jednostavno i samostalno mogu napraviti ploče za igranje, sami napisati i osmisliti svoja pravila igre.

Treba se igrati, poručuju nam članovi Vijeća učenika!

Autorica: Aida Delić, pedagogica škole

Podjeli: