SEDMICA MIRA

Mir se definira kao razdoblje bez ratova, označava stanje potpune harmonije, bez ikakvih konflikata ne samo između ljudi, nego između ljudi i prirode.

Organizacija koja je zadužena za održavanje mira između naroda su Ujedinjeni narodi. Od 1945. svijet je bio samo 26 dana bez ratova. Države i narodi koji su uspjeli sačuvati mir generacijama su: Švedska, Švicarska, Kostarika, Pennsylvania, Amiši…

Simbol mira je Golubica koja u kljunu nosi maslinovu grančicu.

U našoj školi je sedmica mira obilježena u periodu od 20.05. do 24.05.2024. godine, s ciljem stvaranje atmosfere ljubavi, mira, tolerancije i povjerenja, kao i da se kroz planirane aktivnosti kod djece razvije kritičko mišljenje. Razvijanjem kritičkog mišljenja potičemo djecu da budu manje pasivna, ali i više tolerantna i empatična. Djeca s razvijenim kritičkim mišljenjem lakše će kasnije u životu donositi odluke koje će po njih imati pozitivnije ishode, bit će neovisniji i lakše će se izboriti za sebe, pritom poštujući autonomiju drugih osoba.

A kako na najljepši način da obilježimo Sedmicu mira? Tako što ćemo pokazati da su nam DJECA na prvom mjestu i da smo mi tu zbog njih, a ne oni zbog nas.

ŽIVIMO MIR!

Autorica: Aida Delić

Podjeli: