DAN ARMIJE NA SMETOVIMA

Danas smo mi, učenici i nastavnici OŠ ”Edhem Mulabdić”, odlučili zamijeniti školske klupe ovim lijepim prirodnim ambijentom, a povod našeg okupljanja je obilježavanje jednog veoma značajnog datuma i jubileja. Danas, 15. aprila obilježava se Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Prošlo je tačno 30 godina od kada su obični ljudi, ali hrabri, dostojanstveni i ponosni, odlučno krenuli da brane i odbrane suverenitet i teritorijalnu cjelovitost, međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, naše jedine domovine. Armija Republike Bosne i Hercegovine, koja je osnovana u teškom historijskom trenutku, možda presudnom za sve nas, bila je jedina uzdanica i slamka spasa pred nadiranjem daleko nadmoćnijeg agresora. Zahvaljujući tim hrabrim borcima, znanim i neznanim muškarcima i ženama, naša domovina je opstala.
U ime svih nas, uposlenika i učenika Osnovne škole “Edhem Mulabdić”, svim pripadnicima Armije Republike BiH, demobilisanim borcima, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, čestitamo 15. april – Dan Armije Republike BiH. Čestitamo vam ovaj dan sa porukom da patriotizam i ljubav prema ovoj zemlji nisu nestali i da će imati ko da je brani ako ikad ponovo zatreba, jer kao što reče poznati književnik i pjesnik “Ali, nigdje, nikad, niko nije pronašao stećak na kojem Bosanac kleči i moli…” Borci Armije RBiH nisu klečali pred neprijateljem, kao što to nisu radili ni naši slavni preci, nego su dostojanstveno stali u odbranu domovine.
Velika nam je čast i posebno zadovoljstvo što su među nama demobilisani borci Armije Republike BiH, a uposlenici su naše škole. To su nastavnici Husejin Herceg, Almir Dračo, Namir Rizvić, Emir Mekanić i sekretarica škole Medina Čaušević.
Sekretarica Medina i nastavnici Almir i Emir su se kratko obratiti i podijeliti sa svima nama svoja sjećanja iz vremena kada su bili pripadnici slavne Armije Republike BiH.
Obilježavanju Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine prisustvovali su učenici OŠ “Edhem Mulabdić” Zenica, učenici srednjih škola iz Zenice, ministar Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić, koji se obratio prisutnima prigodnim govorom, predsjednik sindikata, gospodin Selvedin Šatorović, nadzornica naše škole, gospođa Advija Huseinspahić, kao i ostali mnogobrojni gosti i zvanice.
Čestitamo svima Dan Armije Republike BiH.

(foto: www.zenicablog.ba, učenici i nastavnici OŠ “Edhem Mulabdić” Zenica)

Podjeli: